martedì 29 gennaio 2019

"Зустріти тебе": італієць присвятив пісню українкам, які живуть на чужині.


15 лютого італійський співак Альфонсо Олівер презентуватиме пісню про українок, які працюють в Італії, - “Зустріти тебе”. Ця тема глибоко зворушила виконавця, тому він вирішив звернути на неї увагу. Слова пісні написав український поет і дипломат Володимир Карачинцев.
Для італійця Альфонсо Олівера Україна – блакитноока красуня з пшенично-золотистим волоссям. Пісня розповідає про українку, яка приїхала на Апеннінський півострів у пошуках роботи. Дівчину достойну, з сильним характером, яка самотужки торує собі шлях на чужині, ностальгуючи за рідною землею і близькими.
Історія трудових мігрантів – не чужа для колективної пам'яті італійців. Багато з них теж шукали кращої долі за межами рідного краю. Відчуваючи стан душі героїні, бажаючи підбадьорити її, Альфонсо додав до віршу автора, який первісно присвятив його коханій дружині, свої рядки: "Не переживай, іди вперед! ...Але сильна ти є!". Пісня присвячена всім українкам, які від нелегкого життя опинилися на чужині, але вірять, що колись обов'язково повернуться додому.
Пісня передає чоловіче переживання туги за коханою й водночас повагу до її вибору. А також розповідає про палке прагнення зустрічі: "Зустріти тебе посеред юрби, серед міста, просто неба, зустріти тебе..."

ДОВІДКА
Альфонсо Олівер співак, композитор, музичний промоутер.
Народився 26 листопада 1985 року в м. Кротоне (Калабрія, Італія). Колись місто належало до так званої Великої Греції, було одним із центрів античної грецької культури. Славилося школою знаменитого Піфагора, у якій навчали, зокрема, й музики. Очевидно, звідси коріння його артистичної натури, тяга до пісні. І хоч у сім'ї Альфонсо музикантів немає, але його харизма твердить про зворотне. Варто лише придивитись як говорить, усміхається, рухається, співає... Вроджений артистизм і непересічність у всьому!
Невдовзі після його появи на світ сім'я переїде на північ у м. Реджо-Емілія. Там він закінчить музичну школу і напише перші пісні. Розпочне кар'єру співака і рок-музиканта, запише перші диски "Рок-готель", "У всьому винна музика". Відомими стануть, зокрема, його пісні "Обертаю, обертаю світ", "Всесвіт це ми", яка посіла перше місце у рейтингу Alternative Pop. Ця пісня входила до сотні кращих пісень Італії 2015 року. Там під час виступів на радіо, на фестивалях і у клубах сформуються групи перших його фанів.
У Реджо-Емілії, традиції якої значною мірою пов'язані з формуванням державності, її символів (прапор), Альфонсо запозичив, серед іншого, здібності комунікації, почуття обов'язку, громадянської позиції. Якості, які придалися йому в Україні, де впродовж останніх двох років Альфонсо Олівер частий гість. Він вже встиг відвідати з концертами чимало міст. У 2017 році став володарем гран-прі II Міжнародного конкурсу молодих виконавців української ретро-музики імені Б. Веселовського у Полтаві.
Альфонсо закоханий в Україну, красу її дівчат, милозвучність мови. Тому перекладає і виконує італійською українські пісні. Вносить у звучання свій неповторний колорит. Серед пісень "Червона рута", "Черемшина", "Гуцулка Ксеня", "Ніч яка місячна", "Два кольори", "Мама" (Кузьми Скрябіна), "Рушник" (сл. А. Малишка). З останніх власних композицій гімн українському місту Трускавець під однойменною назвою, романтична “Все буде добре”, жартівлива "Я тебе люблю, маршрутко", хіт - "Ми переможемо".
Володимир Карачинцев поет, перекладач, журналіст, культуролог, дипломат.
Автор книги есеїв "Італія - стан душі", книг поезій "Хромосоми", "Видименевидиме", підручника італійської мови (у співавторстві з Т. Романюком), перекладів з французької, італійської, норвезької, польської мов. Член-кореспондент літературної академії Маларме (Франція). Працював, зокрема, в Посольстві України у Римі, Генеральним консулом України в Неаполі.


1 commento: